често задавани въпроси

Можете да направите своята поръчка чрез сайта ни, на лично съобщение в страниците ни в социалните мрежи – фейсбук и инстаграм или на телефон 0883 440 817.

Кога ще получа продуктите?
Всеки продукт се изработва индивидуално за всяка поръчка и затова е необходимо технологично време в рамките на 1 до 3 работни дни, за да бъде подготвен и изпратен. Ако желаете да получите конкретна информация кога ще се осъществи доставката, можете да ни потърсите на посочения телефон за връзка в сайта или чрез страниците ни в социалните мрежи.

Каква е цената за доставка?
Цената леко варира според наложения платеж на продуктите, но в най- честия случай е ориентировъчно между 4.20 и 5 лв. Ако Вашата поръчка е на стойност над 25 лв, доставката е безплатна за Вас (само до офис на Еконт). Продуктите се изпращат до удобен за Вас офис на Еконт. При невъзможност от Ваша страна да получите доставка с тази куриерска, фирма, можете да се свържете с нас, за да уточним как ще е удобно да се осъществи доставката.Имайте предвид, че доставката до адрес доста оскъпява цената. Ако държите да изпратим поръчаните продукти до домашен/ служебен адрес, а не до офис на Еконт, няма да можете да се възползвате от опцията за безплатна доставка, дори сумата да надвишава 25 лв!

Мога ли да върна продукта?
Ако продуктът не отговаря на Вашите очаквания, можете да го върнете в срок от 14 дни, след като е закупен. Изпраща се с наложен платеж и опция „преглед“, за да се уверим, че продуктът е наш и че всичко е наред и отговаря на условията за връщане.За да приемем обратно продукта, изпратете в оригиналната торбичка/кутийка, с която сте го получили и по него не трябва да има следи от носене. Благодарим предварително за коректното отношение!

Как се заплаща поръчката?
Заплащането става при получаване на продуктите чрез наложен платеж след преглед и тест от Ваша страна. Тогава се заплаща и съответната цена за куриерска услуга.